Spring naar bijdragen

Alle activiteit

Deze tijdlijn wordt automatisch bijgewerkt     

 1. Vandaag
 2. Ilse]

  Eten... heel veel

  @Iris Veldink Ik lees veel twijfel in je berichten en de vraag of je nou wel of niet een eetprobleem zou hebben. Ik denk eerlijk gezegd dat dit niet zo veel uitmaakt, of het wel of geen "label" zou moeten krijgen, maar dat het er vooral om gaat in hoeverre dit jou belemmert of niet en hoe jij dit alles ervaart. Als jij denkt dat het helpt om er niet meer te vel over te praten en 'gewoon' te proberen gezond te eten kun je dit uiteraard altijd proberen, maar als ik jouw berichten lees is wat bij mij opkomt: bespreek je situatie eens met bijvoorbeeld de huisarts, vrijblijvend. Misschien kom je dan tot de conclusie dat er niets aan de hand is, misschien kom je tot de conclusie dat het fijn is om samen met een diëtist naar je eetpatroon te kijken, misschien.... Vol hierin jouw weg en bespreek het met de mensen waarmee je het wil bespreken. Het klinkt zo cliché, maar ik denk echt dat je je hart mag volgen en dat jij zelf het beste weet waar je goed aan doet, als ik zo lees wat je schrijft. Hoe is dit voor je wat ik nu schrijf? Kun je je hier in vinden? En nog een andere vraag; wat maakt dat jij je zo sterk afvroeg/vraagt of het normaal is wat je 'doet'? Waar komt die vraag vandaan, weet je dat?
 3. Gisteren
 4. Iris Veldink

  Eten... heel veel

  En daarnaast vraag ik mij af wat ik onder eetbuien versta, bij mijzelf zie of dat daadwerkelijk een eetbui is wat bij een eetprobleem/ stoornis hoort? Vanavond zag er als volgt uit: Om kwart voor 8 avond eten gegeten (kipfilet blokjes, champignons, tomaatjes, pijnboompitten, rucola en een tomaten achtige saus) Van half 9 tot nu (10 uur) gegeten:1 cracker met kaas, 1 cracker met aardbeien, 3 crackers met hoemoes, een paar mini stroopwafeltjes, 4 merci, afgesneden blok kaas en 2 boterhammen met hagelslag.
 5. Iris Veldink

  Eten... heel veel

  Hi! Ja aan de ene kant heb ik het idee dat ik een probleem heb. Maar aan de andere kant ook weer echt totaal niet. Zo heb ik deze week eigenlijk al sinds maandag elke dag een eetbui gehad. Waarbij ik dan denk, is dit wel een eetprobleem/stoornis (boulimia of binge eating disoarder), aangezien ik hier voornamelijk lees dat mensen 1 keer per week ongeveer z'n eetbui hebben en de dagen daarvoor en daarna het compenseren. Dit is dus bij totaal deze week niet het geval. Daarnaast heb ik het idee omdat ik nu zo actief hier mee bezig ben alles (eten, niet-eten, vertellen aan omstanders, vertellen aan de huisarts, wat zal eruit komen, etc.) het helemaal 12/7 in m'n hoofd zit, behalve als ik slaap. En ik dus nog sneller toegeef aan het lekkere en ongezonde eten. Daarnaast heb ik ook het idee dat mijn probleem niet daadwerkelijk een eetprobleem/ stoornis is. Maar ik gewoon echt puur verlang na wat lekkers en ongezond, wat je eigenlijk niet zou mogen bij een dieet, omdat je daarvan niet afvalt. Zo heeft iedereen dat die verlangt naar lekker en ongezond, maar dit niet doet, aangezien je weet dat dit resulteert in je gewicht. En ik gewoon te weinig doorzettingsvermogen heb om dat lekkere en ongezonde te weerstaan. Wat je wel eens bij meerdere mensen hoort, omdat ze niet afvallen.
 6. Ilse]

  Eten... heel veel

  Wat super goed dat je gebeld hebt! En wat fijn dat je van haar ook erkenning kreeg en dat het opluchtte. Het lijkt me zeker goed, en ook fijn voor jou om het op den duur met mensen te gaan delen. Natuurlijk is dat eng, maar het maakt wel dat je hier minder alleen mee worstelt. Wat betreft de huisarts; als jij eerlijk deelt wat er allemaal in jouw hoofd rond gaat en waar je mee worstelt, zullen de meeste huisartsen dit echt wel serieus nemen. En zo niet mag je dit ook echt aangeven bij hem/haar. Het zou jammer zijn als die angst een blokkade vormt voor je om om hulp te vragen, als je dit wél graag wilt. Ik kan je niet beloven dat mensen je altijd zullen begrijpen of erkenning zullen geven, maar ik weet wel dat er mensen zijn die dat wel doen en dat het veel fijner is om het samen met mensen te doen en niet alleen. Ik hoop dat jij dat op jouw tijd ook mag gaan ervaren! Wat betreft school; vaak heeft een HBO ook een studentenpsycholoog of vertrouwenspersoon inderdaad en ik verwacht eigenlijk dat je hier prima bij terecht zou kunnen, ook als je een minor op een andere school volgt. Je blijft daarmee nog student op je 'eigen' school toch? Je zou hier altijd naar kunnen informeren. Maar doe vooral wat voor jou goed voelt. En voel je zeker ook vrij om hier je verhaal te delen en steun te vragen!
 7. Blueeyes

  Vergoede zorg

  Ik houd dr website van HC goed in de gaten wat de zorgverzekeringen betreft en verwacht eigenlijk dat ze volgende week wel iets op dr site zullen plaatsen zodat we genoeg tijd hebben eventueel over te stappen
 8. Linsey

  Eten... heel veel

  Hoi Iris! Wat goed dat je de hulplijn hebt gebeld. Stap voor stap. Ik wens je steun en hulp toe, maar je probleem erkennen, voor jezelf ook echt geloven dat je een serieus probleem hebt is al heel wat.
 9. Iris Veldink

  Eten... heel veel

  Wel zulke reacties. Alleen dan bracht ik het niet zo zwaar over als dat het daadwerkelijk was. Dan zeg ik bijv. nee vandaag is niet zo goed gegaan, heb ik wat gezondigd. Maar pak het weer op morgen. Mijn problemen waar ik echt mee kamp heb ik nog aan niemand gedeeld. Wel heb ik gisteren voor het eerst met de hulplijn van Weet gebeld, dit heeft me opgelucht. Ze gaven me erkenning dat ik wel echt kamp met een serieus probleem, en dat ik wel als ik er aan toe ben professionele hulp moet gaan zoeken. En het eigenlijk ook met iemand moet gaan delen in mijn omgeving, aangezien ik er al heel lang alleen voorsta. Ik ben hier over gaan nadenken, en wil dit ook op den duur gaan doen. Alleen vind dit wel moeilijk. Heb het idee dat ze het dan niet gaan begrijpen, maar dat het voor hun overkomt als af en toe chips, snoepjes, etc. nemen en dat het aankomt op motivatie/ doorzettingsvermogen voor het afvallen, dat dit ontbreekt. En dat als ik naar de huisarts ga, mijn problemen niet 'voldoende/ zwaar/ echt' genoeg zijn voor professionele hulp/ diagnose/ behandeling. Als je begrijpt wat ik bedoel. Ik ben 19 jaar. Zit op een HBO school. Waarschijnlijk hebben ze hier wel vertrouwenspersonen, maar momenteel volg ik een externe opleiding (minor) met stage voor een halfjaar. En nadat ik dit heb afgerond moet ik weer een halfjaar stage lopen, dus eigenlijk kom ik niet meer op school. En heb ik zo ook geen mentor waar ik regelmatig contact mee heb. Dus dit zou eigenlijk niet echt voor mij een optie zijn om het mee te bespreken.
 10. Afgelopen week
 11. Ilse]

  Eten... heel veel

  @Iris Veldink Zijn dat reacties die je al hebt gekregen (als "ah joh dat heb ik ook wel eens") of voornamelijk waar je zelf bang voor bent? Het kan hoor, ik heb zelf ook wel eens hele botte opmerkingen gekregen en dat is ook echt heel naar soms. Maar er zijn ook altijd mensen bij die wel fijn reageren, je begrijpen of je willen steunen en dat is wel iets wat ik je gun. De schaamte die je benoemd mag je echt serieus nemen en is iets wat veel mensen hier denk ik ook herkennen, maar het is écht niet nodig om je hier voor te schamen. Jij worstelt hier mee en dat is iets waarin je steun in verdient en waar je over mag praten, waar je je niet voor zou moeten hoeven schamen, al kan ik het me zo goed voorstellen. Ik hoop dat je die schaamte op termijn een beetje los mag laten en wat meer met liefde naar jezelf mag kijken. Ik heb geen idee hoe oud je bent, maar als je nog naar school of een studie gaat zou je ook altijd kunnen overwegen om hier met een intern begeleider of vertrouwenspersoon te praten. Die begrijpen het vaak wel en zullen ook niet zomaar jou verhaal met anderen delen. En blijf vooral hier delen, dat mag echt. Niets om je voor te schamen hier!
 12. Rebekka

  Vergoede zorg

  Ik heb nog niks bekeken, ik weet voor mezelf alleen dat ik even naar mn fysio en tandarts vergoeding wil kijken. Betreft HC, zij zetten meestal wel tijdig op de site en hier op het forum info erover en geven meestal aantal weken voor einde van het jaar door welke zvz een contract met hen aangaan. Soms is het met een enkele nog onzeker, maar soms is ook al snel duidelijk welke een contract aan gaan. Hierover kan je ook bellen of dit al het geval is bij jouw zvZ. Verder zit je met een restitutie polis bij HC geloof ik altijd wel goed. Nja dat is wat ik kan vertellen van wat ik nog weet.
 13. Ilse]

  Vergoede zorg

  Hey Lieke, Ik heb hier zelf heel weinig verstand van (beetje ernstig, maar ik laat mijn vader het nog regelen, haha) dus ik kan je er niet veel over vertellen, maar wat betreft vergoeding bij Human Concern kun je natuurlijk altijd even bellen om te checken of behandeling vanuit jouw zorgverzekering vergoed wordt. Is dat een idee? Lieve groetjes, Ilse
 14. LoveL

  Vergoede zorg

  Hallo allemaal, Op dit moment ben ik een zorgverzekering aan het uitzoeken voor volgend jaar. Op de site van HC staat nog geen informatie over vergoede zorg in 2020. Op dit moment kijk ik voor een groot deel dus nog even naar 2019, ervan uitgaande dat er ook volgend jaar contracten gesloten zijn met de (grootste) coöperaties. Mijn vraag is of er misschien iemand van jullie is die ook al wat heeft uitgezocht heeft voor volgend jaar. Of goede ervaringen, de goedkoopste en de meeste zorgkeuze, afgelopen jaar. Dank alvast voor jullie antwoord! Groet, Lieke
 15. Iris Veldink

  Eten... heel veel

  Schaamtegevoel vooral tegenover mensen die dicht bij mij staan, zoals mijn ouders en vriendinnen, het idee te hebben dat ze het niet zullen begrijpen. Met reacties zoals "Ah joh dat heb ik ook wel eens dat ik alles eet wat los en vast zit." En "Het is gewoon een kwestie van willen en doorzetten het afvallen, ik doe dat toch ook niet me helemaal vol snaaien, dan kom ik ook aan, etc. Want als ik me niet zou schamen zou ik ook wel in openlijk publiek zo gaan eten, maar als ik zulke buien heb doe ik dit thuis, maar niet als mijn moeder bijv. in de keuken is. Of dan haal ik eten (snoep, koek, etc.), maar dan eet ik dit en laat ik het in mijn tas zitten zodat niemand dit ziet.
 16. Ilse]

  Eten... heel veel

  Welkom hier @Iris Veldink en wat goed dat je hier bent gaan kijken na die uitzending. Ik denk, wat je zelf ook al zegt, dat je zeker niet de enige bent. En dat je zelfs in je omgeving waarschijnlijk niet de enige zult zijn, want eetproblemen komen veel meer voor dan je zelf soms denkt, maar dat mensen daar (helaas) vaak niet echt open over durven te praten, wat jij zelf ook al aangeeft. Ik lees uit je verhaal terug dat je enorm veel bezig bent met eten/niet eten en dat het je ook echt belemmerd. Ik gun je dat je hier met iemand over zou kunnen praten en je hier minder alleen in mag voelen. Je geeft zelf aan dat je je te veel schaamt om hier met iemand over te praten, wat maakt dat je je hier zo voor schaamt? Ik denk zelf dat mensen het vaak alleen maar goed vinden als je hier over praat en je graag zouden willen steunen, maar hoe kijk jij hier naar? Lieve groetjes, Ilse
 17. Iris Veldink

  Eten... heel veel

  Nou als ik zo lees wat eetstoornissen inhoude, en welke symptomen daarbij komen kijken heb ik niet het gevoel dat ik de enige ben. Maar ik heb in mijn directe omgeving wel het idee dat ik de enigste ben, en dat ik een van de weinigen ben die z'n strijd heeft met eten en afvallen. Nou met mijn gedachten en handelingen bedoel ik, zoveel na denken over wel- en niet eten. Die enorme machteloosheid gevoelens tijdens en na z'n 'eetbui'. Bijv. na het avondeten 6 boterhammen met hagelslag wegwerken, 1 blok kaas en 2 koekjes eten, wat dus vandaag het geval is geweest. Naar de supermarkt rijden om eten te kopen om te snaaien, laxeertabletten te kopen en die daadwerkelijk ook in te nemen, etc.
 18. Jessie

  Eten... heel veel

  Goed dat je nav die uitzending doorgeklikt hebt! Wat je beschrijft klinkt alsof het je leven behoorlijk beheerst. Het dubbele is heel erg herkenbaar, enerzijds willen genieten van het eten maar anderzijds jezelf erom veroordelen en je schuldig voelen. Heb je het idee dat je de enige bent die bepaalde specifieke handelingen of gedachten heeft? Ben benieuwd op welke dingen je doelt
 19. Iris Veldink

  Eten... heel veel

  Hallo Jessie en Ce, Nee ik praat er met niemand over in mijn omgeving, omdat ik me er zeker voor schaam. Ik heb vorige week na aanleiding van een NOS-bericht over het binge eating disorder de hulplink aangeklikt. Op het internet heb ik op verschillende sites gelezen over eetstoornissen en over forums, waar je je verhaal kan delen. Ik dacht ik ga het eens wagen, aangezien ik grote twijfels heb of meerdere mensen met mijn gedachten en 'handelingen' kampen. Ik kan niet echt omschrijven hoe ik er over insta. Wel weet ik dat mijn gedachtes op een dag heel vaak over het wel/ niet eten gaat. Dit mag ik vandaag eten, zo laat, nu ga ik echt afvallen, nu pak ik het echt op, etc. En als ik dus mij hier niet aanhoud of de drang naar eten niet kan weerstaan geef ik er aan toe en sla ik erin door. Ik kan me dan niet goed concentreren. Als ik thuis ben kan ik in z'n bui om het kwartier naar de keuken lopen om eten te pakken. Tijdens het eten voel ik me enigszins blij aangezien ik wat 'lekkers' kan eten, niet moeilijk hoef te doen, niet hoef na te denken, etc. Anderzijds voel ik me een loser en verliezer, dat ik er weer aan toe heb gegeven, hoe kan dat nou zo moelijk zijn denk ik dan. Vervolgens voel ik mij ook erg dik en lelijk, aangezien alles is opgezet en ik me minder 'slank' voel dan als ik gewoon eet wat ik mag eten en gezond is. Dus dan gooi ik er weer een hoop laxeertabletten in in de hoop het te compenseren, dat ik niet zoveel aankom en dan raakt m'n buik ook weer leeg. Want z'n volle buik is echt een ellendig gevoel, het liefst lig ik dan gewoon plat en doe ik niks. Ook heb ik me wel eens ziek gemeld, terwijl dit niet het geval was maar ik dan de hele nacht op de wc zat, weinig sliep en 's ochtends nog last van m'n ontlasting had. Groetjes
 20. Ce.

  Eten... heel veel

  Hee Iris, Allereerst nog even welkom op het forum. Goed dat je je verhaal hier doet en om advies komt vragen. Ik ben stiekem eigenlijk wel nieuwsgierig wat maakt dat je vraagt of dit normaal is, niet dat het verkeerd is, maar ben benieuwd naar jouw eigen gedachten hierover en hoe je erin staat. Zoals Jessie ook schrijft is het niet hoe de gemiddelde mens met voeding en gewicht omgaat. Echter betekent dat niet dat het niet vaker voorkomt, want helaas kampen veel mensen hiermee. Mag ik vragen wat de reden is dat je begon met afvallen? Wilde je ook vragen of er in je omgeving iemand is waar je mee kunt praten en die hiervan weet. Liefs
 21. Jessie

  Eten... heel veel

  Het lijkt me niet 'normaal' in de zin dat de meeste mensen dit niet hebben. Maar wat je beschrijft is wel een bekend verschijnsel: proberen af te vallen maar daardoor eetbuien krijgen. Je bent zeker niet de enige die hiermee te maken heeft. Praat je er wel eens over met iemand in je omgeving?
 22. Iris Veldink

  Eten... heel veel

  Hallo, lk ben al een aantal jaren bezig om af te vallen, sinds de derde ongeveer van de HAVO. Helaas is dit altijd gepaard gegaan met het jojo-effect. Op mijn lichtste punt onder de 60 kg gewogen en op mijn zwaarste punt boven de 70 kg, nu zit ik momenteel op 68 kg, terwijl ik twee week geleden nog 64 kg ongeveer woog. Sinds een jaar gebruik ik ook laxeertabletten, als ik me volledig heb laten gaan in het eten. Hier onder valt voor mij dingen eten wat ik niet op die dag op de planning had staan en ongezond, lees, koek, chips, snoep, boterhammen met hagelslag, kaas, worst, toastjes met beleg, etc. Ook kan ik snel hier naar neiging als ik bijv. al teveel bbq rijstwafels heb gegeten naar mijn idee. Het is dan voor mij al verpest die dag, dus kan ik het beter helemaal verpesten. Ik eet dan alles wat los en vast zit, tot ik misselijk ben en mezelf onzettend schuldig voel. Dan gooi ik er wat laxeertabletten in, in de hoop dat ik weer wat ‘uitpoep’ en het zo enigszins compenseer voor mijn gewicht. Ik kan erg in zwart wit denken. Zo heb ik dagen dat het heeeel erg goed, en ik hierbij sport. Dan eet ik precies wat ik van mijzelf op die dag mag eten, en weiger ik hier niet vanaf. Echter kan ik de mist alweer ingaan, als ik bijv. op stage een koekje eet, of de neiging er erg is naar ongezond eten, terwijl ik niet honger heb. Ik kamp hier de laatste tijd erg mee. Mijn vraag is of dit normaal is?
 23. truus

  Be leef traject

  Wat goed dat je je hebt aangemeld!! Succes met de procedure verder. Hopelijk is het wat voor jou. Ik weet niet of ik de eigen bijdrage kan betalen maar we zullen het zien. Eerst de intake maar eens. Ben wat ongeduldig merk ik en merk ook dat de stress dan ook komt dus ook de eetbuien en niet eten en drinken. Spannend allemaal. Wens jou heel veel succes in elk geval
 24. truus

  Be leef traject

  Oneee dus jij bent nu nergens anders in behandeling.. Ik heb nog niks gehoord van HC heb mij vorige week aangemeld. Ben benieuwd
 25. Rebekka

  Be leef traject

  Ja vraag ik me ook af, bij mij is dat helaas niet het enige wat mis liep mja. En ik denk idd dat ik met beleef er beter/goed bij had gezeten nu. Ze hadden destijds moeten doorpakken.. tja die kans.. ik weet niet of ik me nog eens aanmeld bij HC.. of dat überhaupt mogelijk is.
 26. Blueeyes

  Be leef traject

  Ik ben al in behandeling bij HC. Nu bijna een jaar en samen net de therapeut ben ik tot de conclusie gekomen dat Be-leef goed kan werken voor mij. 2 weken geleden heb ik me na een voorlichtingsavond definitief aangemeld en wacht ik nu op de gesprekken.. Je moet idd een eigen bijdrage betalen en dit wordt niet vergoed door de verzekering. Dat heb ik begrepen bij die avond
 27. truus

  Be leef traject

  Ow....Hoe kan dat toch zo zijn mis gegaan? Wat vervelend. Denk je dat je er dan nu beter bij zou hebben gezeten als nu? Gaat nog niet zo goed dus.. Ik hoop voor je dab dat je nog een kans krijgt om het wel te mogen doen! En dat het je kan helpen
 28. Rebekka

  Be leef traject

  Nee bij be-leef is er echt een eigen bijdrage Ik heb tijdens mn intake beleef geïndiceerd gekregen, echter is dat toen onzorgvuldig verlopen waardoor pas na een half jaar ambulant mn therapeut erachter kwam dat dit al geïndiceerd was. Op dat moment wilde mn therapeut no dat ik met be-leef mee zou gaan. Toen ze erachter kwam dat het dus al geïndiceerd was. Meestal als je al langer in behandeling bent, wordt zn voorstel door je therapeut dan eerst in het MDO besproken voor je aangemeld wordt. Toen ik echter op dat moment wel de intake doorliep voor be-leef bleek tijdens de gesprekken dat het op dat moment niet kon (redenen laat ik even achterwege). Achteraf gezien.. denk ik dat als ze toen direct vanaf intake bij mij beleef hadden doorgezet het er nu voor mij heel anders uit zou zien. Mja... Op dit moment zou ik het eig wel willen ...
 1. Meer activiteit laden
×
×
 • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Door onze website te bezoeken, gaat u akkoord met onze Gebruiksvoorwaarden.