Spring naar bijdragen

Onze selectie

Beste bijdragen van de gemeenschap, door ons geselecteerd.

Aspecten als zelfacceptatie, positieve relaties en persoonlijke groei horen ook bij herstel
 
Herstellen van een eetstoornis gaat niet alleen over klachten, maar ook over positieve geestelijke gezondheid. Dit blijkt uit onderzoek van de Universiteit Twente naar studies met patiënten die zelf hersteld zijn van een eetstoornis. UT onderzoeker Sander de Vos: “Verschillende aspecten van positieve gezondheid blijken minstens zo belangrijk als de vermindering van de eetstoornisklachten.”
 
Het gaat dan om aspecten als zelfacceptatie, positieve relaties, persoonlijke groei, veerkracht en autonomie. Dit onderzoek is uitgevoerd door Human Concern in samenwerking met de afdeling psychologie, gezondheid en techniek van de Universiteit Twente.
 
Positieve gezondheid als herstelmaat
Hoewel het belang van positieve gezondheid steeds centraler staat in de GGZ, was tot nu toe nog niet heel duidelijk welke aspecten daarvan specifiek van belang zijn. De beschikbare behandelingen voor eetstoornissen zijn daarnaast voornamelijk gericht op klachtvermindering. Ook worden deze behandelingen vaak alleen getoetst op hoe werkzaam ze zijn op het gebied van klachtreductie. De invloed van behandelingen op de positieve gezondheid wordt nog niet meegenomen in de huidige behandelrichtlijnen. De Vos: “Dit onderzoek heeft een duidelijke boodschap: onderzoek ook positieve gezondheidsinterventies onder eetstoornis patiënten en meet tevens positieve gezondheid als herstelmaat in de behandeling en onderzoek”.
 
Het voordeel van deze studie is dat er systematisch over meerdere studies is gekeken wat herstelcriteria zijn door middel van een kwalitatieve meta-analyse. Dit is een onderzoekstechniek waarbij de inhoud van meerdere kwalitatieve studies wordt onderzocht om tot een completer beeld van een complex geheel te komen, in dit geval herstelcriteria van een eetstoornis.
 
Sander de Vos is senior onderzoeker bij Stichting Human Concern en promovendus aan de Universiteit Twente, afdeling psychologie, gezondheid en techniek.
Op 9 maart vindt het landelijke congres positieve psychologie plaats, waar het meten van positieve geestelijke gezondheid in de GGZ één van de onderwerpen is. 
 • 4 reacties

De decembermaand, de ‘feestmaand’ lijkt soms voor mensen met een eetstoornis een bijna niet te nemen hobbel: het lijkt erop of alles in het teken staat van eten in deze periode. Folders vallen in de bus, de winkels liggen vol (eet)verleidingen, de uitnodigingen voor een brunch of diner komen binnen, een borrel, je zit lang aan tafel met vrienden en/of familie. 
 
Wat maakt die ‘feestmaand’ soms zo moeilijk? Uit de poll blijkt dat een aantal van jullie er ook erg tegenop ziet. Om deze reden organiseren we ook dit jaar weer een verschillende bijeenkomsten rond dit thema. De bijeenkomsten worden speciaal voor HC-cliënten georganiseerd. Aanmelden kan via de intekenlijst op de desbetreffende locatie of via de mailadressen die hieronder zijn genoemd.
 
De bijeenkomst wordt begeleid door een HC-diëtist en HC-therapeut: 
Datum + Tijd HC Locatie Begeleid door Maandag 20 november 
13.30-15.30 uur Den Haag Diëtist Esther van Strijp
Therapeut Annemarie van Delft
(Aanmelden via intakelijst op deze locatie, of mail naar e.vanstrijp@humanconcern.nl) Woensdag 22 november
13.30-15.30 uur Amsterdam Diëtist Joke van Scheers 
Therapeut Sandra Knijn
(Aanmelden via intakelijst op deze locatie, of mail naar j.vanscheers@humanconcern.nl) Maandag 27 november
15.00-17.00 uur Bilthoven Diëtist José Groot 
Therapeut Hesther van 't Pad Bosch
(Aanmelden via intakelijst op deze locatie, of mail naar j.groot@humanconcern.nl 
Let op: laat even weten op welke locatie je de workshop wil volgen)  Woensdag 29 november 
13.30 - 15.30 uur Zwolle Diëtist Welmoed Dijkstra 
Therapeut 
(Aanmelden via intakelijst op deze locatie, of mail naar w.dijkstra@humanconcern.nl ) Maandag 18 december
14.00 - 16.00 uur Tilburg Diëtist José Groot 
Therapeut Hesther van 't Pad Bosch
(Aanmelden via intakelijst op deze locatie, of mail naar j.groot@humanconcern.nl 
Let op: laat even weten op welke locatie je de workshop wil volgen)   
 
Thema’s die besproken worden zijn:
Hoe om te gaan met voeding en de bijbehorende gedachtes en gevoelens tijdens de feestdagen? Druk van familie/omgeving (lange eetmomenten, ongelimiteerd door eten van anderen). “Toch gezellig houden”. Invloed van ‘anders eten’ op gewicht, darmen, compensatiegedrag (voor, tijdens en na de feestdagen). Verleidingen/angst voor controleverlies (aanbod in winkels/bij bezoek, grotere voorraad in huis, lang tafelen, gourmetten / fonduen / buffetten, etc). Aandacht voor diëten in media, met name na de feestdagen (afvallen/goede voornemens).  
 • 2 reacties

Weet, de Nederlandse patiëntenvereniging voor eetstoornispatiënten, is bezig met het opzetten van een nieuw project. Een Buddy-project waarin ervaringsdeskundigen gekoppeld worden aan een eetstoornispatiënt. Ervaringsdeskundigen, die zelf hersteld zijn, gaan aan het werk als ‘Buddy’ ter ondersteuning van de patiënt.

Voordat het Buddy-project van start kan gaan willen zij de behoefte, mogelijkheden en wensen van zowel eetstoornispatiënten als ervaringsdeskundigen in kaart brengen. Wil je hierover meepraten als ervaringsdeskundige of eetstoornispatiënt? Vul dan via onderstaande link de online vragenlijst in. Er zijn twee verschillende vragenlijsten. Deelname is geheel anoniem en duurt maximaal 10 minuten.
Vragenlijst eetstoornispatiënt
Vragenlijst ervaringsdeskundigen
 
 • 15 reacties

In het Erasmus MC in Rotterdam doen ze onderzoek naar eetbuien bij jongeren. Om dit onderzoek zo goed mogelijk te kunnen doen zouden ze graag jongeren spreken die eetbuien hebben of hebben gehad. Met nadruk nodigen we ook jongens uit om te reageren! Het gaat om een interview van ongeveer 30-45 minuten, op een locatie die we in overleg bepalen. Het interview kan ook telefonisch. Als dank krijg je een Iris-cheque.
 
Mocht je interesse hebben, neem dan contact op met Pauline Jansen, psycholoog en onderzoeker (p.w.jansen@erasmusmc.nl)
 • 18 reacties

Heb jij te maken gehad met dwangopname en/of dwangbehandeling gedurende het herstel van je eetstoornis? Dan hebben we jouw waardevolle kennis en ervaringen hard nodig om de zorg te verbeteren.
 • 2 reacties

Afgelopen maandag was de schrijfster Griet op de Beeck, bekend van de boeken Kom hier dat ik u kus en Vele hemels boven de zevende, te gast in het programma De Wereld Draait Door. Haar nieuwe boek heet Het beste wat we hebben en daarin wordt een voor Griet op de Beeck persoonlijk thema besproken: incest.
 
 • 15 reacties

Chatsessie met Marly van der Velden

Op donderdag 12 oktober aanstaande is Marly van der Velden te gast tijdens een chatsessie op Ikookvanmij.nl. Van 19.00 - 20.00 uur is Marly aanwezig bij de chatsessie. Je kunt haar dan een vraag stellen over het herstellen van een eetstoornis.
 • 11 reacties

Goed nieuws voor verzekerden Zilveren Kruis!
Human Concern en Zilveren Kruis hebben overeenstemming bereikt over een aanvullende zorgplafondverhoging voor 2017. Lees verder.
 • 1 reactie

Nav de chat vanavond; rond deze periode starten weer velen met een nieuw school/studiejaar. Hoe doe je dat, de combinatie met een ES en ook nog een sociaal leven en misschien ook therapie? Wat vertel je tegen je omgeving? Hoe houd je de ballen omhoog? Deel het hier!
 • 29 reacties

Human Concern opent een nieuwe locatie in Tilburg. Vanaf oktober 2017 kunnen cliënten uit het zuidelijke deel van ons land dichter bij huis terecht. 
Net als bij alle andere vestigingen behandelt Human Concern in Tilburg alle vormen van eetstoornissen. Van anorexia en boulimia tot een eetbuistoornis en alles wat ertussenin zit. Van dik naar dun; van veel tot weinig eten; vrouwen, maar ook mannen; zowel jongvolwassenen als volwassenen; of je nu net een eetstoornis hebt of er al je hele leven mee kampt. 

 

Lees verder op de website.

 
 • 7 reacties

- nieuw nieuw nieuw -
 
Het is je waarschijnlijk opgevallen: we hebben nu bovenaan het forum een selectie van topics uitgelicht. Deze kun je ook terugvinden onder Onze selectie: https://www.ikookvanmij.nl/ourpicks/

Er worden hier alleen items getoond uit het nieuwe gedeelte, dus geen topics die niet openbaar zijn. 

Benieuwd wat jullie ervan vinden! 
  • Like
  • Thanks

Het lijkt soms of het altijd over anorexia gaat als het over een eetstoornis gaat.

Maar ook heel veel mensen lijden onder eetbuien en hebben boulimia of BED (eetbuistoornis). 

En vinden het misschien nog moeilijker om over te praten. Ik heb daarom dit topic geopend, ook omdat uit een enquete die we een tijd geleden verstuurd heb bleek dat sommigen vinden dat het op het forum vooral gaat over anorexia en aankomen.

 

Heb jij boulimia, BED, overgewicht? Wat zou jij graag willen bespreken op het forum? Laat je reactie hieronder achter! 

 

Liefs, Anna 

 

PS meer lezen over boulimia, eetbuistoornis of Andere gespecificeerde eetstoornis kan op de website van Human Concern. Lees ook persoonlijke verhalen van anderen. 
 • 12 reacties

Op donderdag 31 augustus organiseren we weer een chatsessie, 's avonds van 20-21 uur. 

Het thema van de chatsessie is: ‘Je leven naast je eetstoornis’, dus hoe ‘combineer’ je de eetstoornis met school/werk/gezinsleven? Kan dat eigenlijk wel of overheerst de eetstoornis je leven?

En hoe zit het met sociale activiteiten? 

Therapeut @DeniseS begeleidt deze chatsessie. 

Wil je meedoen? Klik dan op Babble bovenin de pagina en klets lekker mee. Alleen meeluisteren mag ook 

tot dan! 
  • Like
 • 1 reactie

Ook jongens en mannen krijgen eetstoornissen als anorexia, boulimia en binge eating disorder. Gelukkig komt er steeds meer aandacht voor. Aankomende woensdag in het programma 5 uur Live op RTL4: Mannen met een eetstoornis. Te gast onder andere Ravian Veenstra, klinisch psycholoog bij Human Concern, en ervaringsdeskundige Ron Meijering van Anorexiajongens.nl. Lees meer

 

woensdag 30 augustus, 17-18 uur, 5 uur live op RTL4

Kijk je ook? 
 • 11 reacties

×

Belangrijke informatie

Door onze website te bezoeken, gaat u akkoord met onze Gebruiksvoorwaarden.