Spring naar bijdragen

Onze selectie

Beste bijdragen van de gemeenschap, door ons geselecteerd.

Interview ambassadrice Marly van der Velden in Fabulous mama
In het nummer van juli van Fabulous mama staat een uitgebreid interview met onze ambassadrice Marly van der Velden. Marly vertelt uitgebreid over haar jeugd, de opvoeding van haar dochtertjes maar vooral ook over de hel waar ze doorheen ging toen ze leed aan anorexia nervosa. Een periode die zij gelukkig achter zich heeft kunnen laten nadat zij volledig hersteld is. Het interview van Marly van der Velden is te lezen op onze website. Naast een mooi verhaal zijn er ook prachtige foto's van Marly en haar kinderen te zien!
 
 
 
  • Like
 • 0 reacties

Een man met een eetstoornis? Cliënt Sjoerd vertelt zijn verhaal op onze website
Veel mensen beseffen niet dat ook mannen een eetstoornis kunnen krijgen, zelfs in deze moderne tijd is dit nog een groot taboe. Onze cliënt Sjoerd vertelt een open en eerlijk verhaal over zijn worsteling met zijn eetstoornis boulimia nervosa en zijn weg naar herstel. Juist omdat eetstoornissen vaker bij vrouwen voorkomen zijn wij extra trots dat Sjoerd zich zo kwetsbaar opstelt en zijn verhaal wil delen. Lees het verhaal op onze website: https://www.humanconcern.nl/ervaringen/persoonlijke-verhalen/ik-heb-geleerd-dat-kwetsbaarheid-ook-een-kracht-is
 
Wil je een bericht achterlaten voor Sjoerd? Laat hier een reactie achter of plaats een reactie op social media. ☺️ Sjoerd vindt het heel erg spannend om zijn verhaal te delen en hij vindt het heel fijn om te horen wat anderen van zijn verhaal vinden. 
  • Like
 • 8 reacties

De zon, de zee en geen controle: interview met Ervaringsprofessional Babette
Afgelopen zaterdag stond er in Het Parool een groot interview met onze Ervaringsprofessional Babette Edelman over het hebben van een eetstoornis in de zomer. Ze vertelt in het interview over hoe moeilijk de zomer kan zijn voor eetstoornispatiënten en over de 'Hoe overleef ik de zomer?' workshops die Human Concern organiseert. Daarnaast vertelt Babette hoe moeilijk zij de zomer zelf vond toen ze zelf nog een eetstoornis had.
 
Nieuwsgierig geworden? Lees het hele interview via onze website: https://www.humanconcern.nl/hc-in-de-media/interview-babette-edelman-in-het-parool
  • Like
 • 0 reacties

Een eetstoornis en toch genieten? Lees de tips van diëtist Joke!
De zomer: het is mooi weer, je spreekt af op het terras met vriendinnen, je familie organiseert een BBQ, je vriend(in) wil een leuke reis boeken of je kinderen willen naar het strand en een ijsje eten. Iedereen is vrolijk maar jij niet altijd. Er is soms zelfs een gevoel van paniek.
 
De vakantieperiode en het hebben van een eetstoornis, gaan niet altijd makkelijk samen. Je bent uit je dagelijkse ritme, geen school, niet aan het werk, niet thuis, andere omgeving, andere mensen, ander klimaat, luchtige kleding. Je gaat vaker uit eten of eet dingen die je normaal niet zou willen of durven. Of er is juist heel veel verleiding en liggen de eetbuien op de loer. En dan kan je ook nog eens niet je normale sport-, dans- of ander beweegschema volgen…..Kortom, het voelt of je veel controle kwijt bent.

In haar nieuwste blog op de website van Human Concern, geeft Joke haar tips voor deze zomer: https://www.humanconcern.nl/nieuws/een-eetstoornis-en-genieten-van-de-zomer-lees-de-tips-van-dietist-joke
  • Like
 • 0 reacties

23 juli: chatsessie Marly van der Velden
Op maandag 23 juli aanstaande is Marly van der Velden te gast tijdens een chatsessie op Ikookvanmij.nl. Marly is actrice en speelt de rol van Nina in Goede Tijden Slechte Tijden. In haar jeugd heeft Marly anorexia gehad. Inmiddels is ze hersteld en is ze ambassadrice voor Human Concern. Ze zet zich in voor Human Concern om mensen ervan te laten overtuigen dat herstel echt mogelijk is. Op maandagavond van 20.00 - 21.00 uur is Marly aanwezig bij de chatsessie op Ikookvanmij.nl. Je kunt haar dan vanalles vragen over het leven tijdens en na een eetstoornis! ❤️ 
  • Like
 • 4 reacties

Over welk thema wil jij graag chatten met Marly van der Velden?
[POLL] In juli wil Marly v/d Velden heel graag weer komen chatten op ikookvanmij.nl. Natuurlijk is het interessant om een mooi thema te kiezen waarover we gaan praten. Wat spreekt jou het meeste aan? Laat het weten via de poll!
 
  • Like
 • 6 reacties

Zomerbiodanza bij HC Amsterdam
Nog meer zomerinspiratie 😊 !
Human Concern organiseert special voor haar cliënten komende zomer Biodanza! Biodanza is geschikt voor iedereen die plezier heeft in bewegen! We starten met actieve en LEVENDIGE dansen die vitaliteit en plezier stimuleren. Daarna beweeg je op rustige, meer ingetogen muziek zodat je lichaam ONTSPANT en nieuwe energie kan opdoen. ZONDER PRATEN, zodat je hoofd wat rust krijgt…. Wil je je inschrijven? Bel dan naar 020-6106224
 • 8 reacties

Hoe overleef ik de zomer?
Vind hier jouw tips om de zomer van 2018 ontspannen door te komen!
  • Like
 • 6 reacties

Vanavond om 21.00 uur chatten met Suzanne!
Vanavond is de laatste aflevering van het programma van Jet van Nieuwkerk: Niet Gezond Meer. Suzanne Verheul, Ervaringsprofessional bij Human Concern, beantwoordt al jullie vragen tijdens en na het programma. Wie is erbij? 
 • 0 reacties

Ontspan met Han (juni)
Een nieuwe maand, betekent weer een nieuwe 'Ontspan met Han'. Deze keer staat hij in het teken van de zomer.
 
Ik ga op vakantie en neem mee… mijn eetstoornis..
 
De zomervakantie komt eraan. Het is mooi weer, je spreekt af op het terras met vriendinnen, je familie organiseert een BBQ, je vriend wil een leuke reis boeken of je kinderen willen naar het strand en een ijsje eten. Iedereen is vrolijk maar jij niet. Er is paniek..
 
De vakantieperiode en eetstoornis gaan lastig samen. Je bent uit je dagelijkse ritme, geen studie, niet aan het werk, niet thuis, andere omgeving, andere mensen, ander klimaat. Je gaat vaker uit eten of eet dingen die je normaal niet zou willen of durven eten. Of er is juist heel veel verleiding en liggen de eetbuien op de loer. En dat kan je ook nog eens niet je normale sport, dans of beweging uitoefenen. Kortom, het voelt of je alle controle kwijt bent. Je kunt meer spanning ervaren in je thuissituatie, in contact met je ouders, vrienden of partner. Dit kan ervoor zorgen dat je terugvalt op oude patronen.
Maar met een goede voorbereiding kun je toch van je vakantie en zomer genieten. Toch..? Hoe is dit voor jou, heb jij tips? 
 
PS: Ik zal de komende tijd jullie reacties volgen en aanvullingen doen vanuit het materiaal dat Human Concern gebruikt in groepsbijeenkomsten rondom dit thema. En natuurlijk neem ik hierin mijn eigen ervaring mee. Schrijf je mee?
 
Lieve groet, Hanneke
 
  • Like
 • 4 reacties

Chat mee na aflevering 2 van “Niet Gezond Meer”!
Morgen is aflevering 2 van Niet Gezond Meer op NPO 3 te zien. Benieuwd naar wat Ravian en Suzanne van Human Concern allemaal gaan vertellen? Check hier het voorproefje en chat mee vanaf 21.00 uur op Ikookvanmij.nl! 
 
 
  • Like
 • 5 reacties

Vanavond live chat vanaf 21.00 uur!
Vanavond zijn onze ervaringsprofessionals @DeniseS en @Hanneke vanaf 21.00 uur beschikbaar om mee en na te praten over het nieuwe programma 'Niet Gezond Meer' op NPO 3. Zijn jullie erbij?

De chat staat open tot 22.30 uur.
 • 2 reacties

Human Concern in nieuw TV-programma 'Niet Gezond Meer'
In het NTR-programma ‘Niet Gezond Meer’ gaat presentatrice en kookboekenschrijfster Jet van Nieuwkerk op onderzoek uit in de wereld van obsessief gezond eten en extreem veel sporten. 
 
Jet weet waar ze over praat, want zij heeft er lange tijd zelf mee geworsteld. 10 jaar geleden werd gezond eten en sporten voor Jet een obsessie. Op haar dieptepunt at ze alleen nog groente en fruit. Ze sportte elke dag en durfde niet met haar vriendinnen uit eten. Haar wereld werd steeds kleiner. Met hulp van een therapeut ging Jet het probleem te lijf en na een jarenlange strijd wist ze weer een normaal leef- en eetpatroon te krijgen. Onlangs kwam ze in een artikel de term ‘orthorexia’ tegen; een niet officieel erkende eetstoornis, waarbij er een ziekelijke fixatie is op gezond eten. Ze herkende zich in de omschrijving. 
 
In deze 3-delige serie ontmoet Jet patiënten die lijden of hebben geleden aan kenmerken van ‘orthorexia’. Ze praat erover met deskundigen van Human Concern op het gebied van eetstoornissen, voedingsspecialisten, experts op het gebied van sociale media en andere betrokkenen. Tijdens haar zoektocht probeert Jet te ontdekken wat ‘orthorexia’ precies is, of het echt een stoornis is en waar het vandaan komt. Wat doet het met je en hoe is het te behandelen of te voorkomen?
Uitzendingen: 23 mei, 30 mei en 6 juni om 21.05 uur op NPO 3.
Tijdens en na de uitzendingen organiseren we ook chatsessies met een Ervaringsprofessional van Human Concern op ikookvanmij.nl. Zo kunnen jullie napraten over de uitzending en al jullie vragen live stellen! 
  • Like
 • 20 reacties

Ontspan met Han (mei)
Het is alweer mei en dat betekent dat we een nieuwe Ontspan met Han hebben! Deze maand staat in het teken van het maken van een: Moodboard!
  • Like
 • 1 reactie

Komend weekend: update forum!
Goed nieuws vanaf het technische front van Ikookvanmij.nl. Aanstaande zondag gaan we een grote update doen om het forum gebruiksvriendelijker en leuker voor jullie te maken.
  • Like
 • 6 reacties

Ontspan met Han (april)
Een vol hoofd..? Mínder piekeren, méér ontspannen! ‘Wat ben ik aan ’t tobben..’ ‘M’n hoofd loopt over’, Wat zit je in je hoofd..’ Herkenbaar? HC-therapeut Hanneke heeft deze maand weer een mooie ontspanningsoefening voor jullie uitgezocht.
  • Like
 • 4 reacties

Piekeren? Zo doorbreek je dat eindeloze malen in je hoofd
Afgelopen week verscheen een interessant artikel in De Volkskrant over piekeren:
 
Wie kent het niet: (nachtelijk) getob over onheil op het werk, complexe liefdeskwesties of de hiaten in het leven. Piekeren doen we allemaal - of in elk geval alle proefpersonen die internationaal ooit meededen aan pieker-onderzoek. 'Mensen die zeggen dat ze nooit piekeren kom je eigenlijk niet tegen', zegt Bart Verkuil, universitair docent klinische psychologie aan de Universiteit Leiden.

Nieuwsgierig naar de rest? Het artikel kunnen jullie hier lezen: https://www.volkskrant.nl/wetenschap/he-jij-daar-piekeraar-zo-doorbreek-je-dat-eindeloze-malen-in-je-hoofd~a4583180/?hash=3034725b64ea0bca7ac7180aed099386d61b3b89
  • Like
 • 0 reacties

Dit gebeurt er in je hersenen tijdens een depressie
In Nederland zijn er zo'n 800.000 mensen depressief. Maar hoe werkt een depressie eigenlijk? NOS op 3 maakte een video over depressiviteit. Wij vonden hem heel interessant. Wat vinden jullie ervan? De video vind je hier: https://nos.nl/op3/artikel/2220056-dit-gebeurt-er-in-je-hersenen-tijdens-een-depressie.html
  • Thanks
  • Like
 • 2 reacties

Waarom het schadelijk is dat de aandacht in het publieke debat vooral naar anorexia gaat
Afgelopen maand is Ervaringsprofessional® Teun Remij geïnterviewd op het healthplatform van jongerenwebsite VICE. VICE signaleerde dat er in het publieke debat voornamelijk gepraat wordt over de eetstoornis anorexia. Dat terwijl er veel meer eetstoornissen zijn waar aandacht aan geschonken moet worden. Lees verder...
  • Thanks
  • Like
 • 12 reacties

Ontspan met Han (maart)
HC-therapeut Hanneke heeft deze maand weer een mooie ontspanningsoefening voor jullie uitgezocht. De ontspanningsoefening van maart staat in het teken van 'Drijvende bladeren op een rustig stromende rivier". Veel succes!
  • Like
 • 7 reacties

Ontspan met Han (februari)
Wij vinden het heel belangrijk dat jullie overal voor terecht kunnen op het forum. Een stuk ontspanning hoort daar ook bij. Daarom starten wij per vandaag een nieuwe maandelijkse rubriek, namelijk: "Ontspan met Hanneke". Iedere maand plaatsen wij een fijne ontspanningsoefening die helpen om jouw aandacht volledig te richten op jouw waarden. De oefeningen mag je uitvoeren en dat is vooral helemaal voor jezelf. In dit topic kunnen jullie onderling ervaringen uitwisselen, maar dat hoeft natuurlijk niet. Het is helemaal aan jou! Vragen kun je altijd stellen.
  • Like
 • 17 reacties

Is het mogelijk om volledig te herstellen van een eetstoornis
Deze vraag stelde Charlotte Simons zichzelf en een aantal andere meiden met een eetstoornis. Ook Charlotte Gies, Ervaringsprofessional bij Human Concern, werd gevraagd of het mogelijk is om van een eetstoornis te herstellen: "Wij zijn ervan overtuigd dat mensen volledig kunnen herstellen, alleen ligt het er maar net aan op welke manier je het bekijkt,” concludeert ervaringsprofessional Charlotte. “Een perfecte staat van menszijn, zonder terugvallen en moeilijkheden, daar geloof ik inderdaad ook niet in." Benieuwd naar het hele artikel? Lees het via deze link: https://tonic.vice.com/nl/article/43qzk9/is-het-mogelijk-om-volledig-te-herstellen-van-een-eetstoornis
  • Like
 • 2 reacties

Zussen met een eetstoornis
Het komt weleens voor dat zussen tegelijkertijd aan een eetstoornis leiden. Voor ouders een nachtmerrie, maar helaas zijn er situaties bekend. Tonic, het healthplatform van VICE, staat in de maand januari in het teken van eetstoornissen. Charlotte Gies, Ervaringsprofessional bij Human Concern, werkte mee aan het artikel:

https://tonic.vice.com/nl/article/qvw5jm/hoe-het-is-als-jij-en-je-zusje-tegelijkertijd-aan-een-eetstoornis-lijden
 • 8 reacties

Betrokken groepen 2018 (nieuwe data)
Een eetstoornis heeft niet alleen een ingrijpende invloed op het leven van de persoon zelf. Ook de impact op de naastbetrokkenen is enorm. De eetstoornis beïnvloedt het contact en de verhoudingen. Daarnaast spelen naastbetrokkenen een onmisbare rol in de behandeling. Wanneer betrokkenen actief deelnemen aan het therapieproces van hun dierbare, bevordert dit openheid, wederzijds begrip en herstel. Daarom biedt Human Concern een betrokkenen groep aan. 

De betrokkenen groep bestaat uit vijf bijeenkomsten en een terugkombijeenkomst, die ’s avonds plaatsvinden van 19.00 – 21.30 uur. U ontmoet andere ouders, partners, (volwassen) broers of zussen, vrienden, of andere naastbetrokkenen in een vergelijkbare situatie. Tijdens de bijeenkomsten vindt u herkenning, begrip en steun bij andere deelnemers. U wisselt tips uit en krijgt informatie en adviezen. Deze groep wordt geleid door twee ervaringsprofessionals van Human Concern. 
Tijdens de avonden staan theorie, oefeningen en lotgenotencontact centraal over de volgende onderwerpen: informatie over eetstoornissen (onderliggende problemen, risicofactoren en ontwikkeling, typen eetstoornissen), hoe u kunt helpen, gevoelens, assertiviteit en feedback, hoe u zelf staande kunt blijven, motivatie en communicatie. Daarnaast is er ruimte voor eigen inbreng. 

De data per locatie zijn te vinden via onze website:
https://www.humanconcern.nl/nieuws/nieuwe-data-betrokkenen-groepen-2018 
  • Like
 • 4 reacties

Twee op de drie eetstoornispatiënten ziet op tegen de feestdagen
Afgelopen maand stond de poll met de stelling 'Ik zie als een berg op tegen de feestdagen' online op het forum. We hebben ontzettend veel stemmen gehad via onder andere de poll, maar ook via Facebook en Instagram. Het was een onderzoek van Human Concern om te kijken hoeveel meiden en jongens met een eetstoornis opzien tegen de Feestdagen.
 
Uit het onderzoek blijkt dat twee op de drie patiënten er niet naar uitkijken. Jouke Hoekstra, zakelijk directeur bij Human Concern zegt hierop het volgende: 
“Het is hartverscheurend als meisjes, jongens, mannen en vrouwen opzien tegen een periode die juist onbezorgd en gezellig zou moeten zijn. In deze periode staat eten vaak centraal. De feestdagen brengen op dat gebied ook bepaalde verwachtingen met zich mee. Er wordt als het ware een vergrootglas op het onderwerp gezet. Eten in gezelschap kan bij cliënten zorgen voor stress.”
Onbegrip 
“We zien dat er nog steeds veel onbegrip heerst over eetstoornissen,” vervolgt Hoeksma. “Het niet willen eten, of juist te veel eten is een uiting van een dieperliggend probleem. En dat is precies wat de gasten aan tafel zich niet altijd beseffen: een eetstoornis gaat niet over eten. Bij Human Concern proberen we dit statement zo goed mogelijk onder de aandacht te brengen bij betrokkenen en de omgeving, door ze actief bij de behandeling van de cliënt te betrekken. Met meer inzicht en begrip beginnen cliënten straks al een stuk relaxter aan de feestdagen.”
  • Like
 • 9 reacties

×

Belangrijke informatie

Door onze website te bezoeken, gaat u akkoord met onze Gebruiksvoorwaarden.