Spring naar bijdragen
Gast Marlin

Onderzoek: positieve geestelijke gezondheid is cruciaal bij eetstoornisherstel

Aanbevolen berichten

Gast Marlin

onderzoek-in-samenwerking-met-de-univers

Aspecten als zelfacceptatie, positieve relaties en persoonlijke groei horen ook bij herstel
 

Herstellen van een eetstoornis gaat niet alleen over klachten, maar ook over positieve geestelijke gezondheid. Dit blijkt uit onderzoek van de Universiteit Twente naar studies met patiënten die zelf hersteld zijn van een eetstoornis. UT onderzoeker Sander de Vos: “Verschillende aspecten van positieve gezondheid blijken minstens zo belangrijk als de vermindering van de eetstoornisklachten.”
 

Het gaat dan om aspecten als zelfacceptatie, positieve relaties, persoonlijke groei, veerkracht en autonomie. Dit onderzoek is uitgevoerd door Human Concern in samenwerking met de afdeling psychologie, gezondheid en techniek van de Universiteit Twente.
 

Positieve gezondheid als herstelmaat
Hoewel het belang van positieve gezondheid steeds centraler staat in de GGZ, was tot nu toe nog niet heel duidelijk welke aspecten daarvan specifiek van belang zijn. De beschikbare behandelingen voor eetstoornissen zijn daarnaast voornamelijk gericht op klachtvermindering. Ook worden deze behandelingen vaak alleen getoetst op hoe werkzaam ze zijn op het gebied van klachtreductie. De invloed van behandelingen op de positieve gezondheid wordt nog niet meegenomen in de huidige behandelrichtlijnen. De Vos: “Dit onderzoek heeft een duidelijke boodschap: onderzoek ook positieve gezondheidsinterventies onder eetstoornis patiënten en meet tevens positieve gezondheid als herstelmaat in de behandeling en onderzoek”.
 

Het voordeel van deze studie is dat er systematisch over meerdere studies is gekeken wat herstelcriteria zijn door middel van een kwalitatieve meta-analyse. Dit is een onderzoekstechniek waarbij de inhoud van meerdere kwalitatieve studies wordt onderzocht om tot een completer beeld van een complex geheel te komen, in dit geval herstelcriteria van een eetstoornis.
 

Sander de Vos is senior onderzoeker bij Stichting Human Concern en promovendus aan de Universiteit Twente, afdeling psychologie, gezondheid en techniek.

Op 9 maart vindt het landelijke congres positieve psychologie plaats, waar het meten van positieve geestelijke gezondheid in de GGZ één van de onderwerpen is. 

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites
Lucy

En dit is precies wat mij destijds aantrok bij HC: men kijkt naar het hele plaatje in plaats van alleen naar het eten.

Alleen maar goed eten wil niet zeggen dat je hersteld bent. Zeker omdat al langer bekend is dat er vaak (psychische) comorbiditeit is bij eetstoornissen, zoals depressie, OCD, angststoornis, enz. Zelf heb ik een depressie ontwikkeld tijdens de ES en gelukkig is hier ook aandacht aan besteed. Zonder dat was herstellen van de ES ook niet mogelijk geweest. Het is te kortzichtig om een ES alleen te zien als een stoornis in eten; er zit veel meer bij.

Overigens geldt hetzelfde bij andere (somatische) ziektes. Ook bij kankeronderzoek vindt men nu dat er meer aandacht besteed moet worden aan psychische gezondheid ipv puur en alleen afname van de ziektesymptomen. Want je kunt wel "beter" zijn; lichaam en geest horen bij elkaar dus moet je ook mentaal hersteld zijn wil het allemaal de moeite waard zijn.

Interessante materie!!!

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites
Lessonsinlife

ZO waar!!

idd..er speelt zoveel meer dan alleen ES.. wat @Lucy aangeeft.. is voor mij hetzelfde.. momenteel depressie.. en er spelen ook persoonlijkheidsproblematiek.. ingewikkeld..als er alleen aandacht is voor het eten..

iets wat helaas in al mijn behandelingen centraal stond..

jammer..

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites
Mamalou

Ik weet niet of het zo zwart wit is dat er alleen aandacht is voor het eten bij therapeuten, ik denk dat je als hulpvrager ook open moet staan voor het psychische stuk er achter.

Als je zelf alleen focust op eten, niet eten, afvallen en aankomen en je niet naar de problemen er achter wilt of kunt kijken kom je in dat stuk niet veel verder.

Therapie s iets wat je nog steeds zelf moet doen en willen met behulp van een therapeut en andersom als je achter de eetproblemen wilt kijken kun je dit ook zelf naar voren brengen, waar je last van hebt en tegenaan loopt op psychisch gebied.

Als je zwaar ondergewicht hebt en ondervoed bent denk ik dat het niet veel zin heeft aan het psychische stuk te gaan sleutelen, je bent dan alleen aan het overleven en is er geen ruimte.

En een eetstoornis begint vaak op heel jonge leeftijd, hoever ben je in je ontwikkeling, ga je uit vrije wil of omdat je ouders het een probleem vinden en vinden dat je geholpen moet worden.

Iemand van 15 heeft ook een heel andere benadering nodig dan iemand van 25.

Ook denk ik niet dat echt psychische problematiek direct tot de taak van een eetstoornis behandeling hoort maar dat er naast of er na behandeling nodig is voor bijvoorbeeld depressie en persoonlijkheidsproblematiek bij een psycholoog, psychiater of psychotherapeut die daarin gespecialiseerd is, neemt niet weg dat je wel op het goede spoor geholpen dient te worden.

Zo kijk ik er tegenaan en is het een stuk van mijn eigen ervaring.

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites
Rebekka

wauwie interessant onderzoek! Man als ik dit lees denk ik... wat zou ik graag onderzoek willen doen op gebied van eetstoornissen (als werk)... mmm... bezig met de vragen om tot m'n bestemming te komen... 

 

in ieder geval, waardevol dat nu onderzocht is welke specifieke aspecten cruciaal zijn bij het herstel naast klachtvermindering. Sander de Vos, dank! :) 

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Gast
Reageer op deze discussie...

×   Je hebt opgemaakte inhoud geplakt.   Opmaak verwijderen

  Er zijn maximaal 75 emoticons toegestaan.

×   Je link is automatisch geïntegreerd.   In plaats daarvan als link tonen

×   Je voorgaande bijdrage is hersteld.   Tekstverwerker leegmaken

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen in vanaf URL.


×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Door onze website te bezoeken, gaat u akkoord met onze Gebruiksvoorwaarden.