Spring naar bijdragen
ZwartZwaluw

Willen herstellen

Aanbevolen berichten

ZwartZwaluw

Hoi,

 

Ik val maar meteen met de deur in huis. Sinds mijn 14e heb ik last van een eetprobleem (ik ben niet officieel gediagnosticeerd dus wil het geen eetstoornis noemen...). Ik heb alles zo'n beetje naar mijn idee gehad maar ik ben op een punt dat ik héél graag wil herstellen en dit is mij ook, naar mijn idee, grotendeels zelfstandig gelukt.

Ik ben nu 23, eet naar mijn idee "normaal" en dat zonder schuldgevoel. Al blijft mijn hoofd 24/7 bezig met eten en is mijn eetpatroon nog heel rigide. Ik voel mij bijvoorbeeld slecht wanneer ik buiten mijn vaste eetpatroon kom. Wanneer ik buiten mijn eetpatroon kom heb ik het gevoel gefaald te hebben en eet dan veelte veel. Soms tot mijn maag er pijn van doet, al is dat al een stuk minder dan voorheen. Ook moet ik vijf keer per week sporten, doe ik dit niet dan hup, weer het schuldgevoel.

Ik voel mij veel gezonder dan toen ik dat meisje van 14 was die op allerlei mogelijke manieren probeerde af te vallen. Het gekke is ik wil niet zozeer meer afvallen (op slechte dagen nog wel), maar ben nog steeds wel als de dood om dik(ker) te worden. 

 

Het punt is ik twijfel zo erg om de huisarts te bellen. Ten eerste ik ben zelf psychiatrisch verpleegkundige en schaam me dood om zelf hulp te moeten zoeken. Ten tweede vraag ik mij af of er wel een therapie bestaat die mij nog wel verder kan helpen herstellen of moet ik hier gewoon mee leren leven? En ten derde ik háát het om problemen te delen dus niemand in mijn omgeving weet er iets van. Ze weten wel dat ik problemen had met eten rond mijn 14e omdat het toen op zijn ergst was maar weten niet dat het in mijn hoofd nog speelt. Ik wil eigenlijk simpelweg dat niemand ervan af weet maar ik wel hulp kan krijgen. Al werkt dat natuurlijk helaas nooit zo.

 

Ik vraag mij dus af zou er een therapie mij kunnen helpen om verder te herstellen? En kan iemand mij misschien uitleg geven hoe het in z'n werk gaat bij de huisarts? Misschien dat het mij helpt om mezelf over dat randje te duwen. Leg je gewoon al je shit op tafel? Moet ik daar al hakkelend en stotterend mijn verhaal gaan doen? Ik krijg nu al last van angstzweet als ik eraan denk... 

 

Ik hoop dat iemand mij wat antwoorden kan geven of wellicht dat iemand deze ervaring ook heeft gehad en kan vertellen hoe het bij hem/haar is gelopen. Alvast bedankt! :)

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites
Jessie

Je hoeft bij de HA iig niet meteen al je shit op tafel te leggen. Je kan vertellen dat je sinds je 14e problemen met eten hebt en dat je graag doorverwezen wilt worden naar een gespecialiseerde therapeut. De huisarts zal dan misschien nog wat vragen stellen, maar meer over hoe je issues met eten eruitzien dan echt wat eronder zit.

 

Ik denk in elk geval zeker dat een behandeling wat voor je kan betekenen. Ergens snap ik je bedenkingen gezien je eigen beroep, maar niemand kan zichzelf behandelen he ;) de huisarts heeft zelf ook een huisarts.

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites
Mandyhelfrich

Wat goed dat je je verhaal hier heb gedeeld. Zelf heb ik ruim 7 jaar boulimia en ben sinds een paar maanden in behandeling. Een paar maanden geleden heb ik zelf de keuze gemaakt om me huisarts in vertrouwen te nemen en me verhaal te doen, hij regeerde op een hele fijne manier, ik kreeg het idee dat hij me begreep, hij heeft uiteindelijk me doorverwezen naar een centrum gericht op eetstoornis. Nu besef ik zelf pas dat dit je enige en juiste beslissing is geweest. 

Naar een huisarts gaan hoef je je niet voor te schamen ongeacht je beroep, ik verwacht dat er vast wel iemand is die je zeker verder kan helpen in je herstel. 

 

Ik wens je nog heel veel succes in je herstel, en hopelijk maak je de juiste keuzes

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites
Linsey

Wat goed dat je hier komt posten en je vragen neerlegt. Ik lees veel schaamte voor je eetprobleem. Ik denk dat je jezelf erg kwelt met hoge eisen aan jezelf..?

Ja je huisarts hoeft inderdaad niet het onderste uit de kan te weten. Ik denk wel dat het belangrijk is dat je  wel duidelijk genoeg bent, aangeeft dat je specialistische hulp wilt voor de eetproblematiek. Dat je je herkent in eetstoornissen. Zodat je niet doorverwezen wordt naar algemene afdeling psychiatrie van de ggz ofzo.

En echt....er zijn zoveel hulp- en zorgverleners die zelf ook een rugzak hebben.

Ik ben niet werkend, maar ben ook afgestudeerd als hulpverlener.

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites
SylviaVG

Inderdaad heel goed dat je hier je dingen deelt met ons. Knap van je! Ik sluit mij aan bij de rest. Ik herken ook wat je schrijft, ik heb ook lang gedacht dat ik er maar mee moest leven. Maar ik weet nu dat dat niet zo is! Je kunt herstellen! Het gaat stap voor stap. Maak eerst een afspraak met de huisarts en de rest volgt. Sterkte! En je kan hier altijd je verhaal delen. 

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites
MyrthedD

Wat mooi om te lezen dat je je zo goed open durft te stellen hier. Ik sluit me verder aan bij de reacties hierboven.

Je komt ondanks je vragen en onzekerheid heel krachtig over, die kracht zou je om kunnen zetten in je herstel!

 

Ik wens je nog veel meer kracht toe :) 

 

Liefs Myrthe

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Gast
Reageer op deze discussie...

×   Je hebt opgemaakte inhoud geplakt.   Opmaak verwijderen

  Er zijn maximaal 75 emoticons toegestaan.

×   Je link is automatisch geïntegreerd.   In plaats daarvan als link tonen

×   Je voorgaande bijdrage is hersteld.   Tekstverwerker leegmaken

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen in vanaf URL.


×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Door onze website te bezoeken, gaat u akkoord met onze Gebruiksvoorwaarden.